1/15/2013

Operaatio: Hirsiseinien eristäminen

Tässä talossa on aivan mahtavat, massiiviset hirsiseinät. Remontin alkajaisiksi paljastimmekin ne kauttaaltaan olohuone-keittiö-eteinen -yhdistelmätilasta. Hirret ovat hyvässä kunnossa ja kauniit sävyiltään. Ainoina ongelmina olivat osittain huonot eristeet sekä veistetyt hirrensivut. Vanhat heinät ja sammalet hirsiväleissä olivat sen verran haperoja, että jos ei ihan tuuli, niin ainakin kylmyys pääsi hohkamaan niiden lomasta. Toisaalta vanhojen seinäpintojen alta oli paikoitellen veistetty hirsien pintoja tasaisemmiksi levytysten alle. Käytännöllistä ehkä silloin aikanaan, rumaa nyttemmin, kun veistetty hirsi on paljon muuta hirttä vaaleampaa.

Operaatio hirsiseinien eristäminen alkoi tänään, kun haimme 12 kg pellavaeristettä (hinta 62 euroa). Hirrenväleistä koverrettiin taltalla vanhaa eristettä ulos, seinät harjattiin juuriharjalla ja pellavanauha hakattiin hirsien väliin puutikun avulla. Ja hyvä tulee! Pellavaa kyllä uppoaa seinäväleihin paljon enemmän kuin alunperin kuvittelin. Toisiin rakoihin sitä saa katoamaan 5-7 nauhakerrosta. Mutta voi vain miettiä, mitä tämä tekee talon lämmöneristykselle! Ihana, hengittävä luonnonmateriaali muutenkin tuo pellava.

Veistetyistä hirsipinnoista yritetään päästä eroon petsaamalla. Tänään valittiin pari sävyä malliksi. Koejaetaan ne ensin pieniin, hirrestä veistettyihin lastuihin ja yritetään sitten saada veistopinnat vastaamaan hirsien alkuperäistä sävyä. Laitan ennen ja jälkeen kuvia molemmista prosesseista, kunhan työ on valmis. Nyt on sormet niin kipeinä pellavantökkimisestä, että on iltakahvin aika.

Kuvassa hirsiseinä ennen pellavaeristettä heinän ja sammalen kera.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti