4/28/2013

Tunteellinen siili


Oi, sanoi siili

olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kenelläpä, kellä
on vastaansanomista?
Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili. (--)

- Kirsi Kunnas


Eli pihasiilit ovat heränneet kesään <3 Tämä pallero ei edes tuhissut tai sähissyt tai mennyt pallolle, vaan oli itse kävellyt Kristerin kämmenille ja siitä syliin maailmaa ihmettelemään. Onhan nämä hienoja elukoita.

Täytynee keksiä tännekin pian ruokinta- ja vesipaikka, kun noita lemppariotuksia viihtyy pihassa taas omasta takaa. Nyt täytyy kyllä ruokintapaikka viedä jonnekin pihan perälle. Muutama vuosi sitten ruokin Oulussa pienellä rivitalon pihalla koko kesän siilikatrasta, jotka lopulta joka ilta ilmestyivät takaovelle tasan kello 21.00 haisemaan, nahistelemaan, kurisemaan ja sähisemään. 7 pulleaa, reipasta siililasta, jotka kiipesivät vaikka housunlahjetta pitkin ruokaa hakemaan. Lopulta nuo siilet söivät koirannappulaa enemmän vuorokaudessa kuin kolme silloista (pientä) koiraani. Sen jälkeen päätin jo naapurisovun säilyttämiseksi, että ruokin siilejä jatkossa muualla kuin parin metrin säteellä takaovesta. Sen verran röyhkeitä ja äänekkäitä kavereita noista otuksista saa. 

Mutta on se niin, että pihaan kuuluu siili tai pari!

Hienot ohjeet siilin kesäruokintaan löydät Siili kiikarissa -sivulta.

Siilin kesäruokinnalla voi auttaa laajankin lähialueen siilikantaa jaksamaan ja voimaan paremmin, ja edesauttaa samalla oman pihansa hyvinvointia, sillä siili napostelee vuorokaudessa jopa 70 g tuhohyönteisiä, etanoita ym. napaansa puutarhoista. 

Oleellisinta on muistaa siilin ruokinnassa, että vanhat runot ja laulut maitoa tai piimää lipittävästä siilistä kannattaa unohtaa alkuunsa! Lehmänmaito on hyvin haitallista siilille, vaikka se siitä kovasti pitääkin. Siililtä puuttuu kokonaan elimistöistään laktoosia pilkkova entsyymi, joten maitotuotteista se saa vain ripulia ja vatsakipuja. Nämä taas heikentävät siilin kuntoa ja altistavat otuksen loisille, taudeille ja lopulta johtavat ennenaikaiseen kuolemaan. Siilin janojuomaa on siis vesi, jota kannattaa olla tarjolla aina piharuokinnassa!1 kommentti: